Tak jak zapowiedziałam bananowa sobota. Chleb bananowy piekłam we wszelakich i rozmaitych wersjach, ale tym razem zdecydowałam się na typowe ciasto z tym jakże lubianym przeze mnie owocem. Promieniami słońca delikatnie zaglądającymi przez szybę i słodki wypiek na stole, każdy weekend powinien tak wyglądać :). Przepis pochodzi stąd, oczywiście dokonałam własnych modyfikacji między innymi pod kokosowym względem^^.
Składniki:
7 dużych bananów
3-4 łyżki golden syrupu
7 jajek
200 g oliwy lub stopionego masła
2 budynie bananowe
5 kopiastych łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
łyżeczka esencji waniliowej
50 g wiórków + 20 g do posypania
łyżka kakao
Banany pokroić w plastry i wymieszać z goldem syrupem. Po 15 minutach lekko zblendować. Jajka zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę, budynie, oliwę i esencję i ponownie zmiksować. Masę połączyć z bananami, dołożyć wiórki i energicznie wymieszać. Ciasto wlać do blachy tortowej i piec przez 60 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po wystudzeniu posypać kakao i wiórkami. Smacznego.
sobota, 3 marca 2012
Kokobanana.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto wygląda na takie cięższe i bardziej sycące, co w ciastach bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta mają w sobie coś, co sprawia, że mam ochotę zjeść je... CAŁE! :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie zaraz idę piec ciasto bananowe i natknęłam się na Twój przepis ;D może wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smacznych składników. Dałabym się pokroć w tej chwili za dwa kawałki do herbaty :D
OdpowiedzUsuńBananowe ciasto, czy ja śnię ? :D
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco.
Cudo :D
OdpowiedzUsuńZaczarowałaś mnie tym ciachem:-).
OdpowiedzUsuńale musi być pyszne!!
OdpowiedzUsuńcudownie bananowe ciasto, napewno dopieszcza kubki smakowe:)
OdpowiedzUsuńmocno bananowe - coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńDokładnie takie, jakie lubię najbardziej!
już sama nazwa brzmi obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuń