Jestem z powrotem i to z placuchowym przepisem :). Moja grykomania trwa, a niezagospodarowanej torebce kaszy nie dam się zmarnować. Ostatnio wytrawne placki wypierają u mnie te słodkie śniadaniowe, a może to poranne lenistwo nie pozwala mi ich robić ;p. W każdy razie na moim stole królują takie oto właśnie z aromatycznym (nadużywane przeze mnie słowo) słodkim sosem. Placki dość łatwo sie rozpadają, więc trzeba naprawdę uważać przy przewracaniu, ale nawet rozłożone na gryczane atomy są smakowite, a pod żółtą kołderką i tak nie widać wizualnych niedoskonałości ;p.
Składniki(2 porcje):
100 g kaszy gryczanej
80 g fety
5-6 łyżek zarodków pszennych
1 jajko
2 ząbki czosnku
łyżeczka majerkanku
szczypta soli i pieprzu
opcjonalnie olej do smażenia
Sos:
150 g ananasa
100 g kukurydzy
łyżka jogurtu greckiego
łyżeczka sosu sojowego
łyżka ananasowego sosu chili
łyżeczka syropu klonowego
pół łyżeczki zielonej pasty curry
łyżeczka koncentratu pomidorowego
szczypta kurkumy i słodkiej papryki
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzoną dobrze wymieszać z fetą, jajkiem, zarodkami pszennymi, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni opcjonalnie lekko posmarowanej tłuszczem.
Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, dodać kukurydzę, jogurt, sosy i przyprawy - zblendować na jednolitą masę. Smacznego.
Doskonała obiadowa kompozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania:). Kiedyś robiłam podobne kotlety z gryczanej (zamiast fety był twaróg) i wyszły pysznie. Ten sos mnie zaintrygował, muszę spróbować takiego połączenia:-)
OdpowiedzUsuńTen słodki sos już podbił moje serce :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy wolę placki wytrawne, czy słodkie... Ale wytrawne placki ze słodkim sosem to dla mnie idealne połączenie - nie musiałabym wybierać, pełna wersja po prostu :)
Uwielbiam kaszę gryczaną. NA pewno wypróbuję : )
OdpowiedzUsuńa ja ostatnio robiłam placki cieciorkowo-soczewicowe :D
OdpowiedzUsuńmniaaam, jak to wygląda cudnie :) a kaszę gryczaną KOCHAM :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie, chętnie przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńtez miewam fazy na kaszę ;) ciekawy sos, moje smaki. pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń