poniedziałek, 26 marca 2012

Placuchy między paluchy.

  by niebochce
, a photo by niebochce on Flickr.

Jestem z powrotem i to z placuchowym przepisem :). Moja grykomania trwa, a niezagospodarowanej torebce kaszy nie dam się zmarnować. Ostatnio wytrawne placki wypierają u mnie te słodkie śniadaniowe, a może to poranne lenistwo nie pozwala mi ich robić ;p. W każdy razie na moim stole królują takie oto właśnie z aromatycznym (nadużywane przeze mnie słowo) słodkim sosem. Placki dość łatwo sie rozpadają, więc trzeba naprawdę uważać przy przewracaniu, ale nawet rozłożone na gryczane atomy są smakowite, a pod żółtą kołderką i tak nie widać wizualnych niedoskonałości ;p.


Składniki(2 porcje):

100 g kaszy gryczanej

80 g fety

5-6 łyżek zarodków pszennych

1 jajko

2 ząbki czosnku

łyżeczka majerkanku

szczypta soli i pieprzu

opcjonalnie olej do smażenia


Sos:

150 g ananasa

100 g kukurydzy

łyżka jogurtu greckiego

łyżeczka sosu sojowego

łyżka ananasowego sosu chili

łyżeczka syropu klonowego

pół łyżeczki zielonej pasty curry

łyżeczka koncentratu pomidorowego

szczypta kurkumy i słodkiej papryki


Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzoną dobrze wymieszać z fetą, jajkiem, zarodkami pszennymi, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni opcjonalnie lekko posmarowanej tłuszczem.


Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, dodać kukurydzę, jogurt, sosy i przyprawy - zblendować na jednolitą masę. Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Doskonała obiadowa kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania:). Kiedyś robiłam podobne kotlety z gryczanej (zamiast fety był twaróg) i wyszły pysznie. Ten sos mnie zaintrygował, muszę spróbować takiego połączenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten słodki sos już podbił moje serce :)
    Nie wiem, czy wolę placki wytrawne, czy słodkie... Ale wytrawne placki ze słodkim sosem to dla mnie idealne połączenie - nie musiałabym wybierać, pełna wersja po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę gryczaną. NA pewno wypróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja ostatnio robiłam placki cieciorkowo-soczewicowe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mniaaam, jak to wygląda cudnie :) a kaszę gryczaną KOCHAM :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszniutkie, chętnie przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tez miewam fazy na kaszę ;) ciekawy sos, moje smaki. pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń