środa, 18 kwietnia 2012



Chlebem się w końcu pochwalę. Orkiszowy pełnoziarnisty, zdrowy i pyszny. Zdecydowanie muszę się przerzucić na domowe pieczywo - wiadomo o niebo lepsze od kupnego :). Plus długo zachowuje świeżość, a o takich walorach jak bardzo chrupiąca skórka raczej nie muszę wspominać. Niestety w ferworze pracy zapomniałam o posmarowaniu go mlekiem i siemie, którym go posypałam nie przylgnęło. Trudno, poprawię się następnym razem ;p.
Za wzór posłużył mi ten przepis. 
Przyrost rzeczy do pojęcia-ogarnięcia na uczelni jest wprost proporcjonalny do poprawy pogody, niestety. Dobrze, że zbliża się weekend majowy, a zarazem mój wyjazd do Berlina - dam wam wtedy tydzień odpocząć od moich przepisów :p. Czuję, że zrobię tam pokaźne spożywcze zakupy i przywiozę kilka kulinarnych inspiracji, ale niekoniecznie kiełbasiano-ziemniaczanych. 





Składniki(3 bochenki):

1 kg mąki orkiszowej razowej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
35 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki oliwy + do wysmarowania foremek
800 ml ciepłej wody 
3 łyżki kaszy mannej
odrobina mleka
opcjonalnie do posypania płatki owsiane, siemie lniane, słonecznik itp.

Mąkę, sól i drożdże wymieszać, dodać oliwę, cukier i wodę. Ciasto dokładnie wyrobić aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do ścianek naczynia. Ciasto podzielić na 3 równe części. Keksowe foremki natłuścić, wysypać kaszą manną i przenieść ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie posmarować bochenki mlekiem i posypać np. słonecznikiem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut. Smacznego



15 komentarzy:

  1. zdroooowy. pycha. też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uzależniłam się od pieczenia chleba

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę upiec niedługo jakieś pieczywo, dawno tego nie robiłam.
    Wyszedł piękny :)
    W Niemczech można się zaopatrzyć w wiele ciekawych składników, żałuję, że nie wykorzystałam w pełni okazji kiedy byłam na wymianie...

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domowy chlebek <3 nie ma nic lepszego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie umiem żyć bez domowego pieczywa. Źle się czuję, jeśli raz na kilka dni czegoś nie upiekę.
    Przepis na pewno sprawdzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy zdecydowanie pyszniejszy i o niebo zdrowszy. Też kiedyś zapomniałam o posmarowaniu i wszystkie ziarna się odkleiły. Będę tęsknić wtedy za przepisami, a nie od nich odpoczywać! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To była akurat fizyka, ale i to, i to jest dla mnie jedną wielką czarną magią :D
    Uwierz mi, że mam a klasie 6 takich pasożytów ładnie pachnących, z którymi muszę się dzielić, obawiam się że dla Ciebie by już nic nie zostało ;(

    -Oliwia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja już praktycznie całkowicie się przerzuciłam na własnoręcznie robione pieczywo :) Żadne takiemu nie dorówna.
    Wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ładny bochenek, no i orkiszowy ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. domowy chleb ,wydaje się taka trudna sztuka, a przecież każdy może go zrobić ; )
    życzę udanego wyjazdu i dużo pysznych zdobyczy!
    Koniecznie napisz jak Ci minął ten czas ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię chleby z dodatkiem mąki orkiszowej

    OdpowiedzUsuń
  12. Chciałabym upiec swój własny chleb, ale na razie jeszcze brakuje mi odwagi, i tylko podglądam osiągnięcia innych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. w takim razie czekam na germańsko - daniowe inspiracje! :D

    a chleb prezentuje się zacnie. :D

    OdpowiedzUsuń