sobota, 7 kwietnia 2012

Nie te święta.

  by niebochce

Makowe ciasteczka last minute. Bo tata chciał makowca, mama nie kupiła drożdży, a ciasto francuskie zalegało w lodówce. Tym sposobem narodziły się makowe trójkąty. Nadzienia mi nie wystarczyło i w kilka musiałam zaaplikować domowy dżem, ale w przepisie zamieściłam optymalną ilość składników na masę, jak sądzę. W każdym razie są słodkie i chrupiące, bardziej bożo narodzeniowe niż wielkanocne, ale pogoda też pomyliła święta ;p.
Niestety moje nie tylko w tym aspekcie krucho się zapowiadają.

Pora na życzenia świąteczne, czyli coś czego nie potrafię składać, bo to nie serwetka.
Życzę wszystkim wesołych i pysznych świąt, cokolwiek to znaczy. Bo każdy ma inną wizję szczęścia i inne kubki smakowe.

Składniki:

2 paczki ciasta francuskiego
1 jajko

Nadzienie:
400 g zmielonego maku lub gotowej masy makowej
łyżeczka miodu
150 g białej czekolady
150 ml mleka
2-3 garści suszonej żurawiny

Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem tak aby miała dość rzadką, leistą konsystencje. Dodać do czekoladowej masy mak i miód. Doprowadzić do wrzenia, gdyby masa była zagęsta dodać więcej mleka. Zdjąć z gazu dodać żurawinę i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wykrajać dowolne kształty - u mnie kwadraty na trójkąty, żeby zmieścić jak najwięcej nadzienia :). Nadziewać wystudzoną masą. Wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego

17 komentarzy:

  1. aj, cudowne są! moje kochane ciasto francuskie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mak w cieście francuskim- tego jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł :)
    Również życzę wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasteczka. ;)
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają cudownie ;D tylko je schrupać!
    Wesołych i radosnych świąt! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mak i ciasto francuskie? pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń
  6. haha, też jestem kiepska w składaniu życzeń. ^^''

    a te makowe trójkąty wyglądają przepysznie. *___* zarzuć jednym! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tobie również wesołych Świąt ; )
    Właśnie, właśnie, taka pogoda to jakiś żart, trzeba trochę słońca.

    OdpowiedzUsuń
  8. francyskie na wszystkie sposoby lubie.wesołego alleluja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurczę, genialne nadzienie! Idealne mmm :D
    Tobie również i głowa do góry, cokolwiek idzie nie tak będzie dobrze :*

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknych
    Świąt życzę
    oprószonych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję, Tobie życzę dokładnie tego samego, a kurczak śliczny i bardzo smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wesołych świąt :) I mokrego dyngusa :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się to nadzienie bardzo. Mak i biała czekolada to absolutnie przepyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń