Wczorajszy dzień minął mi pod znakiem pieczenia. Tym razem na ojca imieniny w domu. Dziś więc przychodzi rodzina na poprawkę po ostatkach :p. Moja rodzina jest pod tym względem dziwnym reliktem. Mam wrażenie, że nikt już nie obchodzi jakoś szczególnie imienin, a u mnie w domu są "ważniejsze" niż urodziny. Przynajmniej będę miała okazję zjeść moją ulubioną rybę po grecku :). Anyway przepisy na upieczone przeze mnie ciasta zapewne wstawię - pod warunkiem że przejdą dziś test jakości. Na razie w spiżarni leżakują szczelnie zawinięte i nietknięte ;). A teraz przepis na obiad smaczny i błyskawiczny. Z racji chemicznych i niezbyt smacznych warzyw o tej porze roku posiłkowałam się mrożonką.
Składniki (2 porcje):
3/4 paczki mrożonego mixu fasolowego, ale oczywiście może być inny ulubiony
1 por
puszka pomidorów - polecam pelati
3 łyżki ketchupu pietruszkowo-czosnkowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu worcestershire i sojowego
kilka kropli tabasco
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
pieprz i zioła do smaku - u mnie bazylia i majeranek
opcjonalnie świeża pietruszką i starty ser do podania
2 porcje makaronu - u mnie razowe kolanka
oliwa lub olej do smażenia
Makaron ugotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu - razowy, którego użyłam gotowy był po 3 minutach.
Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucić posiekany por, po chwili dodać mix warzyw i trochę wody. Po około 3 minutach dodać pokrojone pomidory z puszki. Po kolejnych 2 minutach ocet, sosy i przyprawy. Dusić aż do miękkości i zgęstnienia sosu pomidorowego. Dodać odcedzony makaron, wymieszać na patelni z sosem i dusić jeszcze przez minutę. Podawać z pietruszką i ulubionym startym serem - najlepiej pewnie z parmezanem, ale ja osobiście nie przepadam za nim. Smacznego.
sobota, 18 lutego 2012
Tak jak lubię, czyli szybki makaron.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takie makarony. Wrzucam co mam i otrzymuje pyszny, szybki obiad :D
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten sos worcestershire, nigdy go nie używałam ani nawet nie widziałam w sklepie. Jak smakuje?
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, dodaję go do co drugiego dania. Jest trochę pikantny i lekko słodki. Ja swój kupiłam kiedyś w lidlu - chyba podczas tygodnia kuchni brytyjskiej.
UsuńMakaron - uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńZ jakimkolwiek sosem, na sucho, na słodko, wytrawnie zawsze!
Im komentarz dłuższy tym lepiej! :)
OdpowiedzUsuńPieczywo tostowe wcale nie jest aż takie niezdrowe :) Wszystko zależy od dodatków. Ja nie pamiętam już osobiście smaku zwykłego chleba czy bułek- rawsze kupuję razowe, pełnoziarniste, albo graham :)
Na studia przygotowuje całkiem dobrze, tylko, że humanistyczne, a ja jednak się rozmyśliłam i wolę iść na geograficzne.
W tym roku zmieniłam nawyki, nie podjadam, nie jem chipsów, batoników itp. Waga leci baaardzo powoli i o to mi chodziło :) Żadne głodówki nie wchodzą w grę! Zależy mi, żeby schudnąć jeszcze tylko 4/5 kg to wakacji, także spokojnie :)
też jem tylko ciemne pieczywo, zdrowsze (nawet jak tostowe) i mi smakuje bardziej. ja właśnie odwrotnie zrobiłam, bo byłam na biolchemie, a poczłam na humanistyczne studia. słusznie, bo diety - szczególnie restrykcyjne na zdrowie nie wychodzą, czego niestety doświadczyłam.
UsuńU mnie w rodzinie też obchodzi się częściej imieniny niż urodziny, a ja wolę na odwrót i świętuje to drugie. ;-)
OdpowiedzUsuńKocham makaron chyba pod każdą postacią, także spróbuje :)
Makaron z sosami [ zwłaszcza pomidorowym ] i dodatkami jest zawsze pyszny :)
OdpowiedzUsuńNajprostszy i najszybszy obiad.
tez uwielbiam takie makarony - szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńu mnie dziś z kolei na obiad ze szpinakiem :)
ja też dziś miałam makaron- z tuńczykiem i suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuńOo uwierz, w wielu rodzinach imieniny to nadal bardzo ważna okazja do świętowania :-) W przypadku dorosłych na pewno bardziej istotna od urodzin...
OdpowiedzUsuńA szybki makaron lubię i ja!
Bardzo wyraziste danie. :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń