środa, 22 lutego 2012

Na rozgrzewkę.

  by niebochce
, a photo by niebochce on Flickr.

W przerwie między zajęciami jedna z moich ulubionych zup, czyli zupa rybna. Według mnie idealna. Zdrowa, sycąca, lekko pikantna, rozgrzeje w najchłodniejsze popołudnie.
Składniki (4 porcje):
200 g filetu z pstrąga lub łososia
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
1 papryka
kawałek selera
duży koncentrat pomidorowy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
kilka kropel tabasco
ziele angielskie
liść laurowy
szczypta pieprzu, słodkiej papryki i kurkumy
majeranek do smaku
opcjonalnie prażone pestki dyni i świeża matka pietruszki

Rybę pozbawioną ości wrzucić do ok. 0.5 l wody z pokrojoną marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować na przez około 20 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę, przecier pomidorowy, sosy i przyprawy, kontynuować gotowanie przez następne 10 minut. Podawać posypaną prażonymi pestkami dyni (warto) i natką pietruszki. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. z miłą chęcią bym taką zjadła, bo u mnie kaloryfery nie grzeją ;(
    pozdrawiam cieplutko
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna! szkoda, że tak rzadko mam okazję ją jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze rybnej zupy! jakoś nie mogę się przekonać,choć wygląda smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję na pewno! Kocham łososia i jadam go prawie codziennie :D Często zostaje mi kawałek i zastanawiam się do czego go użyć- dzisiaj znalazłam odp :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mrrrrru! *zapisuje przepis*

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się smakowicie, dobrze przyprawiona, jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam rybnej zupy, jestem bardzo ciekawa jak smakuje, może się skuszę na zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa rybna to jedna z moich ulubionych :)Następnym razem zrobię według Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń