W przerwie między zajęciami jedna z moich ulubionych zup, czyli zupa rybna. Według mnie idealna. Zdrowa, sycąca, lekko pikantna, rozgrzeje w najchłodniejsze popołudnie.
Składniki (4 porcje):
200 g filetu z pstrąga lub łososia
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
1 papryka
kawałek selera
duży koncentrat pomidorowy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu ostrygowego
kilka kropel tabasco
ziele angielskie
liść laurowy
szczypta pieprzu, słodkiej papryki i kurkumy
majeranek do smaku
opcjonalnie prażone pestki dyni i świeża matka pietruszki
Rybę pozbawioną ości wrzucić do ok. 0.5 l wody z pokrojoną marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować na przez około 20 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę, przecier pomidorowy, sosy i przyprawy, kontynuować gotowanie przez następne 10 minut. Podawać posypaną prażonymi pestkami dyni (warto) i natką pietruszki. Smacznego.
środa, 22 lutego 2012
Na rozgrzewkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z miłą chęcią bym taką zjadła, bo u mnie kaloryfery nie grzeją ;(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
pycha !
OdpowiedzUsuńpyszna! szkoda, że tak rzadko mam okazję ją jeść!
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze rybnej zupy! jakoś nie mogę się przekonać,choć wygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuńSpróbuję na pewno! Kocham łososia i jadam go prawie codziennie :D Często zostaje mi kawałek i zastanawiam się do czego go użyć- dzisiaj znalazłam odp :)
OdpowiedzUsuńmrrrrru! *zapisuje przepis*
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie, dobrze przyprawiona, jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nigdy nie jadłam rybnej zupy, jestem bardzo ciekawa jak smakuje, może się skuszę na zrobienie :)
OdpowiedzUsuńZupa rybna to jedna z moich ulubionych :)Następnym razem zrobię według Twojego przepisu
OdpowiedzUsuń